FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Efficiënte en veilige toegangsverlening tot elke deur

Efficiënte en veilige toegangsverlening tot elke deur

Foto’s Salto Systems
Foto’s Salto Systems

Sinds 2001 brengt de Spaanse fabrikant Salto Systems geavanceerde, bekabelde, wireless en keyless, elektronische toegangscontrole-oplossingen op de markt. “De basis is Salto Space, een volledig geïntegreerd elektronisch toegangscontroleplatform en softwaresysteem. Hiermee kan elk type deur in elk soort gebouw op een efficiënte en veilige manier van toegangscontrole en -verlening worden voorzien”, aldus Eric Beling, accountmanager Salto Systems Belgium. Bij Salto Systems werkt een 800-tal mensen, waarvan meer dan 10% (85 personen) actief is in R&D. Het Belgische filiaal, gevestigd in Anderlecht, telt een negental medewerkers. “Inzake toegangscontrole tot een gebouw onderscheiden we perimeterdeuren en interne deuren, in functie van de systeemarchitectuur en de securityproblematiek. In functie van de vraag van de klant stellen we aan de hand van een aantal parameters een passende oplossing voor, gebaseerd op ons Salto Space-platform, of desgevallend met een cloud-oplossing. Voor de Facility Manager is toegangscontrole eerder een verzamelbegrip waarin vooral toegangsverlening essentieel is. Er worden rechten toegekend aan bezoekersgroepen en/of individueel rechten toegekend voor een bepaalde deur of zone, binnen een bepaalde tijdsspanne. Vanuit ‘security’-oogpunt gaat toegangscontrole over het netwerk - de server - van de klant en over updates van het systeem en realtime-entries”, aldus Eric Beling.

Ook cloud-oplossing
De basis van het Salto Space platform is het standalone Salto Virtual Network (SVN) met bekabelde en batterijgevoede deuren. “De bekabelde deuren kunnen online communiceren met de database, of autonoom werken. Een bekabelde (voor)deur, slagboom… kan men vrij eenvoudig in een online structuur plaatsen. Zo heeft een woonzorgcentrum bijvoorbeeld bekabelde perimeterdeuren omdat deze automatisch moeten kunnen worden geopend bij brandalarm. Daarnaast is er BLUEnet, het wireless toegangscontrolesysteem van Salto, via Bluetooth-radiofrequentie verbonden met het netwerk en speciaal ontwikkeld voor deuren waarbij realtimecontrole vereist is”, aldus Eric Beling. “Salto Systems is echter meer dan een serverbased verhaal. JustIN Mobile (mobiele toegang) is op dezelfde Bluetooth-technologie gebaseerd. Bluetooth, een van de voornaamste ontwikkelingen inzake toegangscontrole van de laatste jaren, is in ons land bijna common geworden. Salto Systems heeft ook een cloudproduct dat op een gelijkaardige manier werkt, en smartphones in een toegangscontrolesysteem opneemt. Vooral voor coworking en coliving-spaces, kleinere en/of multisite-projecten is dit een hoog beveiligde oplossing die gebruikerscomfort biedt.”

Eigen deurconfiguratie
Een grootschalig zorgproject waarin Salto-systemen werden geïmplementeerd is het AZ Sint-Maarten in Mechelen, waar SVN draait onder een Siemens-beheerplatform. Ook de overheid - met diverse bestuurslagen (van Europese instellingen tot gemeentebesturen) is een voorname afnemer van Salto-systemen. Inzake onderwijs en sportinfrastructuur - denk aan het Belfius Basecamp-oefencomplex van Club Brugge in Westkapelle - is Salto Systems eveneens goed geïntroduceerd, net als in luchthavens en hotels. “Met de nieuwe Salto MyLock-tool kan de Facility Manager of architect zijn eigen deurconfiguratie maken, en deze doorsturen naar zijn klant of deurfabrikant”, besluit Eric Beling.