FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Coronavirus: argwaan en preventie in bedrijven

Coronavirus: argwaan en preventie in bedrijvenDe voorbije dagen krijgt de corona-epidemie voortdurend massale media-aandacht, ook in België. Hoewel er tot nu toe maar vijfentwintig personen besmet zijn, vragen de meeste bedrijven zich af welke preventieprocedures ze moeten invoeren om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Er moeten beslissingen worden genomen omtrent de mobiliteit van het personeel en er moeten extra sanitaire maatregelen worden getroffen op de werkvloer.

Er is nog geen specifieke behandeling tegen het coronavirus. Het is raadzaam op een preventieve manier te weten dat om te communiceren welke preventieve maatregelen zowel op het niveau van individueel gedrag als op het onderhoud van werkplekken moeten worden genomen. Facto.nl in samenwerking met RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieuhygiëne) en het Rode Kruis heeft op dit gebied waardevol advies gegeven. Het kan in sommige gevallen vanzelfsprekend zijn, maar in zo'n zorgwekkende situatie is het goed om ze te onthouden en ook om het ware van het valse te onderscheiden in wat er wordt gezegd.

Preventie om besmetting te voorkomen
Uit berichtgeving van het Rode kruis blijkt dat mondkapjes niet de oplossing zijn om besmetting te voorkomen. In principe hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers en mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen, geeft het Rode Kruis aan. Verkeerd gebruik van mondkapjes kan het risico op besmetting zelfs vergroten. Bijvoorbeeld door de buitenkant van het kapje aan te raken na het dragen, of door een mondkapje meerdere malen te gebruiken.

Wat wel werkt is goede hygiëne. De maatregelen zijn vergelijkbaar met die tijdens een griepepidemie. Facto.nl geven vier hygiënetips ter preventie van besmetting:
- handen goed wassen en drogen
- houd een flesje alcoholgel bij de hand
- extra aandacht voor schone contactvlakken
- ventileer de werkruimte goed


Lees verder de reportage van of Facto.nl om meer te leren over die preventie maatregelen.
05-03-2020