FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Is BelgiŽ voorbereid op massaal thuiswerken?

Is België voorbereid op massaal thuiswerken?De Benelux is wereldwijd koploper thuiswerken. Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 700.000 werknemers. Voor wat betreft BelgiŽ blijkt uit deze cijfers dat slechts 24% van de kantoormedewerkers geen ervaring heeft met thuiswerken. Ter vergelijking: wereldwijd ontbreekt het meer dan de helft (52%) van de respondenten aan dergelijke ervaring. De vraag is of BelgiŽ hierdoor ook beter dan andere Europese landen op thuiswerken is voorbereid. Nu Covid-19 door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO tot pandemie is betiteld, hebben veel grote organisaties hun maatregelen genomen.

Dit heeft tot gevolg dat bedrijven zich schrap moeten zetten voor verminderde productiviteit en innovatie. Van de werknemers die af en toe vanuit huis werken, doet 79% dit doorgaans slechts ťťn dag per week of minder. Bovendien heeft maar 41% van de thuiswerkers een speciale werkruimte. Ook blijkt uit de cijfers dat slechts 1% van alle medewerkers wereldwijd normaliter meer dan vier dagen per week vanuit huis werkt. Bij deze groep worden de risicoís van het thuiswerken dan ook goed inzichtelijk; deze werknemers scoren een stuk lager op zaken als saamhorigheidsgevoel (-11,8%), sociale interactie (-10,3%), kennisoverdracht (-10,0%) en het leren van anderen (-5,0%).

De Leesman methodiek, die meer dan 90 indicatoren in de werkomgeving onderzoekt, laat zien hoe de werkomgeving werknemers ondersteunt en hoe dit de persoonlijke en teamproductiviteit, de kennisoverdracht en de mate van trots op de organisatie beÔnvloedt. Om ook de werkomgeving thuis goed te onderzoeken heeft Leesman nu een nieuwe module ontwikkeld die inzoomt op de wijze waarop de thuisomgeving dit alles ondersteunt. De huidige crisis zal het werkgedrag mogelijk blijvend veranderen. (foto: alonesdj - 123RF)
26-03-2020


 Naar de website