FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Lagere energiefactuur door uitbesteding datacenter

Lagere energiefactuur door uitbesteding datacenterVolgens Thierry Engels, IT Facilities Manager bij NRB uit Herstal, is het vandaag niet langer mogelijk om een efficiënte en zuinige informatica-infrastructuur te ontwerpen voor een bedrijf of instelling, waarvoor IT niet tot de kerntaken behoort. Efficiëntie en rendabiliteit zijn slechts mogelijk door uitbesteding aan een datacenter.
Een datacenter is een gebouw dat de informatica- en netwerksystemen onderbrengt van verschillende bedrijven en instellingen die beslist hebben hiervoor een externe dienstverlener te vertrouwen. Het overschakelen van intern beheer naar uitbesteding neemt sinds eind de jaren tachtig snel toe bij zowel publieke als corporate klanten. Bij NRB groeide het datacenter tot een oppervlakte van 1500 vierkante meter. Het optimaliseren van de globale energieprestatie van een datacenter laat toe het energieverbruik sterk te verminderen en daardoor de IT-kosten te drukken. Bovendien zorgt een extern datacenter voor een sterke daling van de aankoop- en onderhoudskosten voor de IT-uitrusting, vooral dankzij de gerealiseerde schaalvoordelen.

Minder energie verbruiken wordt o.a. mogelijk gemaakt door de keuze van de servers en het uitschakelen van harde schijven die niet worden gebruikt, alsook door het aanpassen van de snelheid van de processors op basis van de belasting van de servers. Een externe radiator die in combinatie met een koelgroep wordt gebruikt, koelt het verwarmde water van het datacenter tegen de laagste prijs. Vanzelfsprekend draagt een uitgekiende isolatie van het gebouw ook een steentje bij tot de vermindering van de energiefactuur.
Niet minder belangrijk is de al ruimschoots bewezen virtualisatietechnologie. Een fysieke server groepeert telkens een indrukwekkend aantal virtuele servers. Los van de flexibiliteit, de beschikbaarheid en de interessante total cost of ownership die inherent zijn aan de virtualisatie, heeft deze technologie een bijzonder gunstige weerslag op de verhouding energieverbruik/beschikbaar vermogen. De meeste servers draaien met een variabele processorbelasting die vaak minder dan 20% bedraagt. Ondanks het niet benutten van hun capaciteit, blijft het verbruik constant. In een klantencase werden 305 servers omgezet naar slechts 11 servers door toepassing van de virtualisatietechnologie in het datacenter. Hierdoor daalde het verbruik van 61 kWh naar 22 kWh per jaar, goed voor een jaarlijkse besparing van 35.000 euro!
Eduard Codde
22-07-2010