FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Doelstellingen gedefinieerd en gerealiseerd

Doelstellingen gedefinieerd en gerealiseerd

AZ Alma Eeklo ontstond in 2003 uit de fusie van de Heilig-Hartkliniek in Eeklo (Oost-Vlaanderen) en het Elisabeth Ziekenhuis te Sijsele (West-Vlaanderen). Het nieuwe ziekenhuis opent officieel zijn deuren in maart 2017.
Slechts enkele maanden voor de opening van het fusieziekenhuis AZ Alma wordt duidelijk dat de bij de start van de conceptuele fase gedefinieerde doelstellingen ook effectief gehaald worden. De werf is al ontzettend ver gevorderd en het opzet dat we ons nu vijf jaar geleden lieten uit de doeken doen heeft concreet en nauwgezet vorm gekregen. Een integrale eigen opvolging van het volledige bouwtraject van concept tot oplevering met inbegrip van alle deelfacetten is daar niet vreemd aan.

De huidige campussen Sijsele en Eeklo telden samen 50.000m². Het nieuwe AZ Alma beslaat 60.000m² en verwacht bijkomend patiënten aan te trekken, ook uit Nederland, dat op slechts enkele kilometers ligt. Henk Vincent, Directeur Departement Facilitaire diensten & Masterplan: “Een gebouw moet idealiter ontwikkeld worden vanuit de proceswerking en niet omgekeerd. In 2004 werd elke dienst die deel zou uitmaken van het nieuwe fusieziekenhuis uitgenodigd, wat leidde tot een 160-tal deelnemers verdeeld over liefst 24 werkgroepen. Iedereen bedacht binnen zijn werkgroep zijn eigen dienst”.

Functionele architectuur

De architectuur is zo ontwikkeld dat overal in het ziekenhuis maximaal daglicht kan doordringen, zelfs op het niveau -1. Daartoe zijn o.a. de ziteilanden in het atrium uitgevoerd als 'lichttrechters' die het licht naar het lager gelegen niveau zuigen.
De vele en grote glaspartijen die de architectuur kenmerken vereisten vooruitziendheid voor wat het onderhoud betreft. "Elke vierkante centimeter glas is bereikbaar" claimt Henk Vincent. "Er is een brug die over het volledige atrium loopt en ruitenwasinstallaties met opgehangen waswagens bestrijken de buiten- en binnenzijde van het gebouw".Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


16/12/2016
Gebouwen en Technieken
 Ander nieuws
Leefmilieu Brussel lanceert nieuwe seminaries en opleidingen rond duurzame gebouwen
| 03/07/2020
Green at the Office creëert een veilige groene ruimte op kantoor
| 02/07/2020
The sustainable ambition for the FM sector
| 01/07/2020
Herbruikbare binnenwanden van JuuNoo winnen internationale designprijs
| 30/06/2020
Coronavirus en ventilatoren gaan niet goed samen
| 29/06/2020

Meer news