FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Nieuwe thuis voor Wilkhahn in België

Nieuwe thuis voor Wilkhahn in België

Foto: Koelnmesse
[+] Foto: Koelnmesse

Na vele jaren een heel mooi historisch pand te hebben betrokken - ‘The Lofthouse’ aan de Oude Leeuwenrui 7 te Antwerpen – verhuisde Wilkhahn nu meer naar de zuidkant van de Sinjorenstad, waar het op 16 maart feestelijk de nieuwe thuis opende aan de Lange Lozanastraat 262.
Kristel Serroyen, General manager voor Wilkhahn in België: “We hadden nood aan een thuis die beter beantwoordt aan waar Wilkhahn vandaag voor staat. Niet minder belangrijk voor deze beslissing was de bereikbaarheid. De noordkant van de stad is nog lange tijd een grote bouwwerf en zeker voor de klanten uit Brussel en Gent erg moeilijk toegankelijk”. Het nieuwe pand biedt ook veel meer openheid, visibiliteit op het actuele Wilkhahn-programma, dat focust op ergonomie en de inrichting van vergaderzalen. “We zien onszelf eerder als een nichespeler, maar zijn trots op onze ontwikkelingen op het vlak van gezond 3D-zitten”.
Tijdens de laatste Orgatec-editie stelde Wilkhahn een brede waaier nieuwigheden voor met haar merktypische kwaliteiten en dit tegen zeer toegankelijke prijzen. Onder de geëxposeerde nieuwigheden viel o.a. ‘mAx’ op, een ontwerp van designer Andreas Störiko, voor een universeel bruikbaar klaptafelsysteem dat zich laat opmerken door zowel de esthetische uitwerking als de eenvoudige hanteerbaarheid. ‘Occo’, ontworpen door jehs+laub, is een aantrekkelijk programma tafels en stoelen die zich veelzijdig laten combineren voor de inrichting van vergaderzalen en cafetaria’s. De stoelen zijn ontworpen uit één stuk en bieden hoogstaand comfort. Dé blikvanger was de ‘PrintStool One‘, ontworpen door Thorsten Franck. Het betreft een dynamische zitpoef die ontstaat door het gebruik van een 3D-printer, een wereldprimeur. De uitgekiende driedimensionale structuren van de zitpoef laten een uiterst gering materiaalgebruik samengaan met een grote draagkracht (tot 100 kg). Vooruitstrevend is ook het verwerkte printmateriaal op basis van Lignine (houtstof). Het is een hernieuwbaar organisch materiaal en 100% biologisch afbreekbaar.

110 jaar Wilkhahn-geschiedenis
In 1907 begonnen Friedrich Hahne en Christian Wilkening een stoelenfabriek in de buurt van Hannover. Uit hun beide familienamen ontstond de bedrijfsnaam ‘Wilkhahn’.
Hun zonen namen in 1946 de fabriek over en legden contacten met ontwerpers als Georg Leowald en Herbert Hirche, die de traditie van het vermaarde Bauhaus in zich droegen. Dat werd de grondslag voor een internationale doorbraak en succes door design.
In de jaren ’50 werd de samenwerking met topdesigners intenser. Wilkhahn krijgt erkenning als één van Duitslands pioniers op het vlak van industrieel design en experimenteel materiaalgebruik, wat leidt tot een unieke vormentaal.
In de jaren ’70 focust Wilkhahn op het designmanagement en legt de basis voor het succes in de kantoorwereld met de Serie 232 kantoorstoelen van de hand van Wilhelm Ritz.
Uitgebreid onderzoek op het gebied van ergonomie en verschillende testseries resulteerden in het ‘bewegend zitten’, wat concreet vorm kreeg met de FS-Serie kantoorstoelen van Klaus Franck en Werner Sauer. Van de FS-Serie, die nog steeds gecommercialiseerd wordt, werden tot nogtoe 2 miljoen stuks wereldwijd verkocht.
In 1993 wordt een nieuwe fabriek gebouwd die wereldwijd als toonaangevend geldt voor esthetisch en milieuvriendelijk bouwen. In 1995 volgde de kantoorstoel ‘Picto’, een product dat volledig demonteerbaar is in recycleerbare componenten. ‘Picto’ kreeg daarvoor als eerste kantoorstoel het milieulabel van de Nederlandse ‘Stichting Milieukeur’. De viering van het 100-jarig jubileum in 2007 is ook de aanleiding voor de publicatie van een handboek voor de inrichting van vergader- en communicatieruimten.
2009 is het geboortejaar voor de ON-kantoorstoelcollectie, het resultaat van 5 jaar ontwikkeling waarin ook de Duitse Sporthogeschool in Keulen deel aan had. Kenmerkend is de wereldwijd innovatieve en gepatenteerde driedimensionale kinematica, waardoor het lichaam wordt gestimuleerd tot bewegen, terwijl het in elke positie perfect in evenwicht wordt gehouden.
Sinds 2012 wordt aan meer dan 50% van energiebehoefte voldaan met hernieuwbare energie.
Eduard Codde
18-04-2017