FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Noodplan voor de massale organisatie van thuiswerk wegens de pandemie

Noodplan voor de massale organisatie van thuiswerk wegens de pandemieHet aantal mensen dat met het coronavirus besmet is, blijft pijlsnel stijgen in Europa.
Vele landen vrezen een situatie zoals in Italië, waar de ziekenhuizen het toenemende aantal zieken niet meer kunnen volgen.
De Nationale Veiligheidsraad bestaande uit de federale regering en de vertegenwoordigers van de gemeenschappen en gewesten heeft gisteravond bijna vier uur lang vergaderd over de dringende maatregelen die moeten worden genomen. Tijdens een persconferentie heeft premier Sophie Wilmès de drastische maatregelen aangekondigd. Zo gaan alle scholen vanaf maandag dicht tot de paasvakantie. Er moet wel opvang worden aangeboden wanneer de ouders geen oplossing hebben voor de opvang van hun kinderen. Want het moet absoluut worden vermeden dat deze kinderen worden opgevangen door grootouders, die een risicogroep vormen in het kader van de pandemie.

De maatregel om alle scholen te sluiten, zou gepaard moeten gaan met maatregelen in de bedrijfswereld om thuiswerken te stimuleren wanneer dat mogelijk is. Het instituut The Worklife Hub bracht onlangs een pragmatisch rapport uit met aanbevelingen om het personeel van een bedrijf massaal en langdurig te laten thuiswerken als het bedrijf beslist om deze preventiemaatregel te nemen.

Download de gids ‘Prolonged, mass teleworking during a pandemic’.

De maatregelen van de federale regering hebben als hoofddoel de verspreiding van het virus te vertragen, zodat de medische diensten de vraag naar verzorging kunnen opvangen. Voorts worden alle universiteiten gesloten en alle recreatieve, sportieve en culturele activiteiten, zowel publiek als privé, opgeschort. Cafés en restaurants moeten dus ook vanaf vrijdagavond verplicht de deuren sluiten. Niet-essentiële winkels zullen enkel nog in de week mogen openen. De maatregelen gelden vanaf dit weekend tot 3 april.
Didier Van Den Eynde
13-03-2020