FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Groen licht voor beveiligingsdiensten van Sodexo

Groen licht voor beveiligingsdiensten van Sodexo

Marc Willems, General Manager Security Services - Sodexo Belgium
[+] Marc Willems, General Manager Security Services - Sodexo Belgium

Iets meer dan een jaar geleden kondigde Sodexo aan dat het bedrijf van plan was om zijn dienstenaanbod uit te breiden met bewakingsactiviteiten. Door de wet Jambon op de private veiligheid moeten dienstverleners in de sector erkend zijn door de FOD Binnenlandse Zaken. Afgelopen najaar kreeg Sodexo die erkenning voor drie van de dertien beveiligingsactiviteiten waarop de wet van toepassing is: statische bewaking (bewakers ter plaatse), mobiele bewaking (patrouilles) en close protection van personen (bodyguarding). De wet maakt het ook verplicht om dergelijke activiteiten uit te oefenen binnen een aparte juridische entiteit. En dus werd Sodexo Belgium Security Services opgericht. Sodexo Belgium Security Services startte haar activiteiten eind vorig jaar op en 1 april 2018 was de start van de raamovereenkomst met Janssen Farmaceutica (Johnson & Johnson) in het kader waarvan zo’n 50 medewerkers van Sodexo Belgium Security Services ingezet worden voor deze klant.

Marktstrategie
De oprichting van de nieuwe entiteit heeft in de eerste plaats als doel om tegemoet te komen aan de vraag vanwege de bestaande klanten van de Sodexo-groep, en dus niet alleen in België. De Sodexo-groep is actief in 80 landen en sluit regelmatig multiservicecontracten af waarbij meerdere landen betrokken zijn. In een eerste fase zullen de beveiligingsactiviteiten alleen in het kader van een multiservicecontract aangeboden worden. Die beveiligingsdiensten vormen dan een aanvulling op de catering-, onderhouds-, cleaning-, onthaal- en conciërgediensten die bij die klant verleend worden.
Binnen de groep werden dergelijke beveiligingsdiensten al in een veertigtal landen voorgesteld, waaronder enkele buurlanden van België, namelijk Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. België zal dus kunnen teren op die ervaring. Maar ook op de ervaring van Marc Willems, die aangesteld werd als General Manager van Sodexo Belgium Security Services.

Synergetische multiservicecontracten
Marc Willems werkte 22 jaar lang voor de groep G4S, marktleider inzake beveiligingsdiensten. G4S is niet alleen gespecialiseerd in bewakingsdiensten maar ook in andere aspecten van beveiliging zoals geldtransport, technische beveiliging (bewakingscamera’s) en evenementenbeveiliging. Marc Willems was actief als Operations Director en Business Unit Direct Major Accounts voor G4S België en de laatste vijf jaar als gedelegeerd bestuurder van G4S Luxemburg. Toen we hem vroegen naar de ambities met de nieuwe entiteit van Sodexo, antwoordde Marc Willems het volgende: “We hanteren een totaal andere aanpak dan klassieke beveiligingsbedrijven. De strategie van Sodexo is om die beveiligingsdiensten hoofdzakelijk in combinatie met facilitaire multiserviceprestaties aan te bieden. In dat kader zullen we synergieën kunnen creëren om de prestaties en de daarmee gepaard gaande kosten te stroomlijnen. Die synergieën zullen zich niet voordoen bij het personeel dat ter plaatse werkt voor andere dienstverleningen (catering, cleaning, onthaal, ...), want volgens de wet moeten veiligheidsagenten erkend zijn en mogen ze geen andere types van prestaties verlenen. De synergieën zullen teweeggebracht worden via een geïntegreerd administratief beheer, zodat de beheerskosten van de verschillende prestaties gebundeld en gedeeld kunnen worden.”

Concurrentie
Met die aanpak wordt Sodexo Belgium Security Services een geduchte concurrent voor providers van meerdere facilitaire diensten zoals ISS, Facilicom en dochteronderneming Trigion, en niet zozeer voor ‘single service providers’ zoals G4S. Het verschil met de groep ISS in België is wel dat Sodexo Belgium Security Services niet van plan is om de bewakingsdiensten uit te besteden aan andere bedrijven, ook al is dat toegestaan in de wet. Marc Willems voegt daar nog aan toe: “In vergelijking met het aanbod van de concurrenten is onze ‘footprint’ vaak groter omdat we pan-Europese contracten voor meerdere landen sluiten.”

Hij stelde trouwens een ambitieuze doelstelling voor het bedrijf, namelijk over twee jaar een omzet van 10 miljoen euro halen - wat gepaard zal gaan met de creatie van enkele honderden nieuwe banen om over enkele jaren een personeelsbestand van 300 à 400 te hebben - en met het bedrijf een top 5-positie in de sector veroveren.
Didier Van Den Eynde
02-07-2018