FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Kiezen voor uitmuntendheid op het vlak van ethiek

Kiezen voor uitmuntendheid op het vlak van ethiekEind februari publiceerde het New Yorkse instituut Ethisphere voor het veertiende jaar op rij de lijst van de meest ethische bedrijven ter wereld (World’s Most Ethical Companies). De 132 bedrijven in de lijst zijn afkomstig uit 51 landen en 21 activiteitensectoren en krijgen deze erkenning omdat zij prioriteit geven aan ethisch gedrag als middel om de wereld te verbeteren en tegelijkertijd hun bedrijfsprestaties te verbeteren.
Ethisphere beschikt over een uitgebreide expertise in het meten en definiëren van de ethische basisnormen aan de hand van datagestuurde informatie, die bedrijven helpen om hun bedrijfskarakter te optimaliseren en om hun cultuur te meten en te verbeteren. Het instituut brengt een gemeenschap van deskundigen uit de sector samen via de Business Ethics Leadership Alliance (BELA).

Evaluatiecriteria
Op basis van de exclusieve Ethics Quotient®-methodologie van Ethisphere bestaat het evaluatieproces uit meer dan 200 datapunten met betrekking tot cultuur, sociale en milieupraktijken, ethische en complianceactiviteiten, bestuur, diversiteit en initiatieven om een sterke waardeketen te creëren.

Uitgelezen partners
Deze wereldwijde ranglijst kan een invloed hebben op de keuze van partners, consultants en dienstverleners. Onder de 132 erkende bedrijven in 2019 hebben we er verschillende gespot die bekend zijn in België en die actief zijn op het gebied van dienstverlening aan bedrijven en de uitrusting en het beheer van gebouwen:

- Accenture (consultancy)
- 3M
- Allianz (verzekeringen)
- CBRE en JLL (vastgoedadvies)
- Canon (printoplossingen)
- Dell, HP, IBM, Microsoft en Salesforce (IT)
- Hertz (autoverhuur)
- Hilton (travel, meeting & seminars)
- Honeywell (automatisering van gebouwen)
- iIIy (koffie)
- Johnson Controls (energiebeheer en technisch onderhoud)
- Kimberley Clark (sanitaire producten)
- Manpower Group (rekrutering & interim management)

Ethisch en toch winstgevend
Uit het onderzoek kunnen ze besluiten dat ethiek en financiële prestaties perfect samen kunnen gaan. Ethisphere is nagegaan hoe de aandelenkoers van de beursgenoteerde bedrijven zich verhoudt ten opzichte van de index van de aandelen van grote kapitalisaties. Daaruit bleek dat de bedrijven in deze ranglijst de sector van de grote kapitalisaties over een periode van vijf jaar met 13,5% hebben overtroffen. Dit voordeel dat gekoppeld is aan ethiek, vormt de basis waarop bedrijven verantwoordelijk gedrag en aandeelhouderswaarde in overeenstemming kunnen brengen.

“In 2007, toen we gestart zijn met World’s Most Ethical Companies, leek het concept van bedrijven die missie en winst proactief op elkaar afstemmen onwaarschijnlijk”, aldus Timothy Erblich, CEO van Ethisphere. “Maar CEO’s en toonaangevende organisaties blijven onze oude hypothese bevestigen, waaruit maar blijkt dat een ethische bedrijfsvoering de sleutel is voor winstmaximalisatie.”

Bron: AFP / Ethisphere
Didier Van Den Eynde
05-03-2020


 Lijst van de 2019 World’s Most Ethical Companies >>