FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Een goed gebruik van de cloud

Een goed gebruik van de cloudVoor hun gegevensopslag in de cloud kiezen heel wat grote bedrijven en organisaties voor een hybride systeem dat de beveiliging van de ‘private cloud’ combineert met de kosten, kracht en flexibiliteit van de ‘public cloud’ van leveranciers zoals Amazon, Microsoft of Google. Deze groepen bieden een hele reeks opties, van eenvoudige hosting tot ultracomplete online diensten, met tools en software, waarvoor ze onderhoud en beveiliging bieden.

Evoluerende technologie
De technologie zal aanzienlijk evolueren. De ontwikkeling van 5G-netwerken en het vooruitzicht van het gebruik van autonome voertuigen zullen de ontwikkeling van ‘edge computing’ of ‘perifere computing’ bevorderen. Amazon Web Services (AWS) is vandaag de grootste cloudoperator wereldwijd. Het bedrijf zou een marktaandeel van 30 à 50% hebben. Dat is veel meer dan Microsoft Azure, dat maar zo’n 15% van de markt in handen zou hebben, en Google Cloud, dat slechts 5 à 6% van de wereldmarkt zou hebben (*). AWS is dus een samenwerkingsverband aangegaan met operator Verizon en Microsoft met AT&T om cloudtechnologieën rechtstreeks in de antennes te implementeren met als doel de gegevens die worden verzameld door talloze verbonden sensoren (in bedrijven, voertuigen, huizen, enz.) in realtime te verwerken, zonder door de servers te gaan.

Welke oplossing en operator kiezen? Hoe zullen de behoeften evolueren, rekening houdend met enerzijds de toenemende digitalisering van bedrijven en overheidsdiensten en anderzijds het Internet of Things (IoT) dat het gebruik van de cloud met een factor tien zal doen toenemen?

Het magazine Trends legt de situatie uit.

*Bron: AFP https://trends.levif.be/economie/high-tech/le-cloud-business-invisible-indispensable-et-lucratif/article-normal-1252829.html
20-02-2020


 Lees het artikel op Trends.be (in het Frans)