FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Visie van de ontwikkelingsstrategie van SPIE Belgium

Visie van de ontwikkelingsstrategie van SPIE Belgium

Hein Dirix (c)Luc Desmet
Hein Dirix (c)Luc Desmet

Voortaan staat Hein Dirix aan het roer van SPIE Belgium. Hij werd onlangs benoemd tot gedelegeerd bestuurder en neemt de algemene directie over. Tijdens een interview met Luc Desmet van het magazine Engineeringnet lichtte Hein Dirix zijn visie over de ontwikkelings- en groeistrategie van SPIE Belgium toe. Hieronder enkele fragmenten uit het interview.

De groep SPIE is de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening in energie en communicatie. De groep telt ongeveer 46.400 medewerkers. Voor het Belgische filiaal werken er 1.850 medewerkers verspreid over zestien vestigingen in België en één in Luxemburg. SPIE is gekend voor zijn ‘bolt-on acquisities’ van kleinere bedrijven in dezelfde sector die snel geïntegreerd worden. “Dat zullen we blijven doen maar ik zie ook mogelijkheden om de organische groei te versnellen”, zegt Hein Dirix.

In ‘gebouwen’ is Spie in de eerste plaats een dienstverlener voor installaties en onderhoud. “We doen er het gedetailleerde uitvoeringsontwerp. Het meer ‘conceptuele’ gebeurt meestal door engineeringbureaus. Veelal krijgen we een min of meer uitgewerkte studie en een functioneel lastenboek waaraan we ons uitvoeringsontwerp aanpassen, de installaties aankopen, bouwen en onderhouden. Maar soms doen we zelf ook het conceptuele design.”

Versnelde digitalisering
Na de integratie van Systemat - nu ICS - kan ook versneld aan de digitalisering gewerkt worden. “We kunnen hiermee gemeenschappelijke producten in de markt zetten en op zoek gaan naar specifieke IoT-projecten die de efficiëntie en het comfort in de operaties van de klant verbeteren, data verwerken, …” Dirix hoort ook concrete vragen uit de markt komen, van ontwikkelaars die nieuwe concepten van kantoorgebouwen uittekenen, dynamische werkomgevingen - open office, flexwerkplekken, bubbles, mobiel werken, … “Er gaat nog veel efficiëntie verloren. Zo kunnen we helpen om mensen aan te sturen naar de plek waar ze die dag gaan werken. Op welk ogenblik is wat beschikbaar, met aangepaste verwarming, ventilatie en verlichting, …” Hij mikt op de implementatie, niet op de exploitatie als zodanig, maar dan wel weer op het technisch onderhoud van de gebouwen. “Bouwen en onderhouden.”

De industrie
De ervaring die hij met IT en IoT in gebouwen opdoet, wil hij ook bruikbaar maken in de industrie. In de industrie gaat onze aandacht vooral naar de realisatie van technische installaties. Tevens wil ik er onderzoeken of Spie ook in de richting van assetmanagement iets kan betekenen. Die industrie is meer behoudsgezind dan de bouw, waar BIM - eigenlijk een digitale twin - al langer ingang vindt met het oog op de exploitatie en het onderhoud van installaties maar bijvoorbeeld ook al vertaald kan worden in opleidingen.” Bij Spie loopt een industrieel proefproject rond blockchain. “Bij onderhoud gaan we een QR-code op toestellen kleven. De onderhoudstechnicus kan die na zijn tussenkomst scannen. De klant krijgt automatisch bericht dat het werk is uitgevoerd en tegelijk wordt de onderhoudsactiviteit verrekend. Dat alles vereenvoudigt de opvolging en de administratie”, vertelt Dirix.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Professionele achtergrond
Hein Dirix, die zelf burgerlijk ingenieur (KU Leuven) is en een diploma General Management behaalde aan het Centre Européen d’Education Permanente (Fontainebleau), komt uit een nest van ingenieurs. Hij begon zijn loopbaan in 1990 bij Exxon Chemicals maar maakte al snel de overstap naar Electrabel waar hij verschillende operationele en onderhoudsfuncties had in centrales. Daarna volgden Tractebel Engineering (VAE), BU Generation (Electrabel) en ECL (Chili). In 2008 werd hij VP Synergy and Performance van GDF SUEZ (Parijs). In 2010 werd hij directeur human resources bij Tractebel Engineering en vanaf medio 2013 was hij algemeen directeur van Technum, dat in 2016 onder Tractebel kwam waar hij EVP werd van de Business Line Infrastructure, Building & Environment. Twee jaar later diende hij zijn ontslag in bij Tractebel om een eigen zaak te beginnen. Tot hij later door een headhunter gecontacteerd werd voor Spie. Inmiddels is hij algemeen directeur van SPIE Belgium, een functie waarin hij Johan Dekempe opvolgt die op 30 september met pensioen gaat.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15-05-2019