FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Zeg maar dag tegen je auto

Zeg maar dag tegen je autoIs het voor jou echt nodig om een eigen wagen te hebben? Het aanbod deelauto’s neemt sterk toe. De toegang, het reserveringssysteem - steeds vaker via een app op de smartphone - en de locatie van de deelauto’s worden er eenvoudiger op. Voor iedereen met een eigen wagen die minder dan 7.000 km per jaar aflegt, liggen de autokosten aanzienlijk hoger dan wanneer ze gebruik zouden maken van deelauto’s, zonder daarom aan comfort te moeten inboeten.

Mobiliteitsbudget
Nu het bedrijfswagenbeleid volop aan het veranderen is, met onder meer een (gemengd) ‘mobiliteitsbudget’ in plaats van een ‘bedrijfswagenbudget’ voor bedrijfsmedewerkers en de goedkeuring van de ‘cash for car’-wet half mei, is het absoluut het overwegen waard om af te zien van een eigen wagen of bedrijfswagen en deelauto’s te gaan gebruiken!

Door afscheid te nemen van je auto en over te stappen op het gebruik van deelauto’s in combinatie met het openbaar vervoer en taxidiensten als Uber, verbeter je als burger bovendien het wonen - en rijden - in de stad. Bepaalde studies tonen aan dat met één deelauto gemiddeld 3 tot 6 auto’s uit het stadsverkeer zouden kunnen verdwijnen, idem qua parkeerplaatsen. De Noorse hoofdstad Oslo is zelfs van plan om alle auto’s uit het stadscentrum te verbannen, tot groot jolijt van fietsers en voetgangers.

Mobiliteitsmarkt in wording
In haar artikel ‘Dites Adieu à votre voiture grâce aux offres de voitures partagées’ biedt Caroline Sury, journaliste bij de Waalse krant L’Echo, een zeer pragmatische en gedetailleerde vergelijking van het autodeelaanbod en de gebruikskosten van de diverse systemen. Je komt er dus te weten wat precies het verschil is tussen Cambio, Ubeeqo, Zen Car, DriveNow, Zipcar, CarAmigo, Drivy en Wibee.
De werkingsprincipes van de ‘cash for car’-wet en het wetsontwerp betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget worden toegelicht in het artikel ‘Bedrijfswagens van de baan vegen’, dat half maart op Profacility.be verscheen. Sinds de goedkeuring van de wet kent het ‘cash for car’-concept niet het verwachte succes. En dus diende de federale regering een voorontwerp van wet in om de instapregels voor het systeem te versoepelen.
Didier Van Den Eynde
19-09-2018