FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » News » Belgen scoren hoog qua “work/life balance”

Belgen scoren hoog qua “work/life balance”Verloning, aantal werkuren – en dus evenwicht tussen werk en privé –, en onderwijs zijn belangrijke factoren in het welzijn van werknemers. De resultaten van de laatste Better Life Index van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) laten uitschijnen dat Belgen hier behoorlijk goed op scoren.
De werknemers staan vandaag veel meer open voor nieuwe uitdagingen en veranderen vlugger van werkgever om van interessante(re) arbeidsvoorwaarden te genieten”, aldus Frédérique Bruggeman, Managing Director van Robert Half Belux. Uit een vorige enquête van de rekruteringspecialist bleek dat 42% van de Belgische werknemers het evenwicht tussen werk en privé een zeer belangrijk criterium vindt bij de zoektocht naar een nieuwe job. Iets minder dan 5% van de Belgische werknemers werkt meer dan 50 uur of meer per week. België haalt hier een veel lager cijfer dan de gemiddelde 13% van de OESO. Met een knappe 14de plaats bewijst de Better Life Index dus dat Belgen een goed evenwicht vinden tussen werk en privé. Deze tendens is zeker ook waar voor de andere landen van de Benelux. Met een score van slechts 0,44% is Nederland zelfs vicekampioen van de OESO wat “work/life balance” betreft.

Hoge gemiddelde verloning
Ook al is het loon niet de enige interessante factor om een werknemer aan te trekken of te behouden, toch blijft het één van de belangrijkste aspecten van de kwaliteit van een job. Met een gemiddeld loon van € 51.916 per jaar scoort België ook op dit vlak behoorlijk goed. We halen de 11e plaats binnen de OESO, waar de gemiddelde verloning € 44.231 per jaar bedraagt. Een recent onderzoek van Robert Half toont aan dat bijna een vierde van de Belgische HR-verantwoordelijken in de loop van de komende 12 maanden een gemiddelde loonsverhoging van 5% verwacht. “Een loonsverhoging of bonus kan soms het verschil maken” legt Frédérique Bruggeman uit, “Bedrijven doen er best aan hun verloningspolitiek voor de medewerkers dus regelmatig te herbekijken in de hoop zo hun beste talenten tevreden te houden. Bovendien erkennen meer en meer bedrijven het belang van een gepersonaliseerde verloningspolitiek op lange termijn.” Bedrijfswagen, internetverbinding thuis, computer en telefoon van het werk, aanvullende pensioenverzekeringen … zijn belangrijke factoren om beter te kunnen inspelen op de specifieke vereisten en behoeften van iedere kandidaat.

Onderwijs kan beter
Bijna drie vierde (74%) van de Belgen tussen 25 en 64 jaar heeft een diploma hoger middelbaar (of gelijkwaardig). Dat is minder dan de gemiddelde 76% binnen de OESO. De organisatie stelt echter dat een bevolking met een goed onderwijs- en opleidingsniveau cruciaal is voor het maatschappelijke en economische welzijn van een land. Een goede opleiding verbetert de kansen op een job én een correcte verloning. "Ook al scoort België niet zo slecht op onderwijs, toch hebben nog veel rekruteringsverantwoordelijken moeite om gekwalificeerde professionals te vinden”, stelt Frédérique Bruggeman. Maar liefst 92% van de HR-verantwoordelijken in België is het hiermee eens. Kennis van verschillende vreemde talen is een must in onze economie. Wie vandaag slechts één taal kent, krijgt het moeilijk op de Belgische arbeidsmarkt en grijpt misschien zelfs steeds naast de job.
Kim Verhegge
12-08-2016