FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisinge-ShopContact |
  
Home » Bibliotheek » Pijnlijk geconfronteerd met risicobeheersing

Pijnlijk geconfronteerd met risicobeheersing

Aanslag op het metrostation Maelbeek op 22 maart 2016 - Foto: Philip Reynaers
22 maart 2016 zal voor altijd als een diepzwarte bladzijde in de Belgische geschiedenisboeken bewaard blijven. Na de terroristische aanslagen op onze nationale luchthaven en in een Brussels metrostation volgde nog veel meer dan emotionele betrokkenheid. Ze confronteerden een aantal in de nabijheid gelegen ziekenhuizen met nooit eerder ervaren situaties die duidelijk maakten dat risico’s overal schuil gaan en risicobeheersing een niet te onderschatten aandachtspunt is voor de totaliteit van de zorginstelling.

Ziekenhuizen worden met zeer uiteenlopende risico’s geconfronteerd, zowel van externe als interne aard. Bij de aanslagen van 22 maart, maar ook bij grote rampen als treinongelukken, een vliegtuigcrash, industriële rampen, enz. krijgen ze een plotse en dus onverwachte toestroom van patiënten te verwerken op de spoeddienst. Daar moeten mensen met de juiste competenties inzetbaar zijn, medisch materiaal voorhanden zijn, een logistieke machine op volle toeren draaien die de bevoorrading vlekkeloos laat verlopen evenals de afvoer van medisch en niet-medisch afval.
De terreuraanslagen van 22 maart confronteerden ziekenhuizen met uitgeschakelde communicatienetwerken, in het bijzonder mobiele telefonie. De ontstane verkeerschaos als gevolg van het buiten dienst stellen van het openbaar vervoer hinderden de medewerkers op hun woon/werktraject en brachten daardoor de normale personeelswissels in het gedrang.
Een ziekenhuis is de facto een open instelling waar patiënten op consultatie komen, bezoekers hun opgenomen vrienden en kennissen bezoeken, leveranciers hun producten en/of diensten leveren. Elke beweging van mensen of producten moet strikt genomen als een risico worden beschouwd en vereist aangepaste beheersmaatregelen.Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


16/12/2016
Facility Management
 News in short
Profacility & FM Magazine gaan samen
| 15/11/2018
Gas als gedeeltelijke oplossing voor het elektriciteitstekort in België?
| 08/11/2018
36ste Facility Night
| 07/11/2018
LAVAZZA versterkt haar positie op de markt van de Office Coffee Service
| 06/11/2018
Mobil’idées bij de RTBF om het gedragspatroon te veranderen
| 05/11/2018

Meer news