FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » HR POLICY & MOBILITY l Cafetariaplan, een zegen of een nieuw zorgenkind?

HR POLICY & MOBILITY l Cafetariaplan, een zegen of een nieuw zorgenkind?

De ‘bedrijfswagen’ is al decennia lang een ‘vaste waarde’ in de Belgische bedrijfscultuur. Hij is geëvolueerd van het onmisbare tool voor de buitendienstmedewerker naar een belangrijke looncomponent voor een veel breder veld medewerkers. De niet te stillen fiscale honger van onze overheid heeft eind 2011 heel wat paniek gezaaid bij iedereen die een bedrijfswagen ‘genoot’, want zij werden plots flink meer belast via het VAA. Dat leidde tot een andere kijk op de bedrijfswagen.

Hoezeer de geldhonger van de regering DiRupo het enige motief was, bleek in 2012 door het publiceren van liefst vier FAQ-lijsten met betrekking tot de fiscaliteit voor bedrijfsauto’s en in het bijzonder het VAA (Voordeel van Alle Aard). Het waren herhaalde pogingen om klaarheid te scheppen, wat nooit echt gelukt is.

De beoogde vergroening van het wagenpark is gedeeltelijk gelukt, zij het hoofdzakelijk door de goodwill van bedrijven en leasemaatschappijen. Bedrijfswagens zijn altijd al ‘groener’ geweest dan het particuliere wagenpark en hoe belangrijk ook, de bedrijfswagens hebben in België ongeveer 22% aandeel in het totale wagenpark. De gemiddelde CO2-uitstoot van de bedrijfswagens ligt vandaag onder deze van de particuliere vloot.

Als gevolg van het doorwegende VAA vonden sommige werknemers de bedrijfsauto plots minder aantrekkelijk, maar gezien het een looncomponent betreft is opgeven geen optie. De vraag naar andere ‘producten’ dan de auto leidde naar een snel toenemende belangstelling voor wat als ‘cafetariaplan’ bekend staat, een soort vrije menukeuze aan voordelen voor de werknemer. Maar opgelet: ook hier kan de fiscus zijn geldhonger stillen via het principe van VAA (Voordeel van Alle Aard)…


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


13/05/2014
Fleet Management - Catering - Mobility Management
 News in short
Ook coworkingscenters van Spaces in Antwerpen, Gent en Luik
| 25/06/2019
Speedate voor een vliegensvlugge carrièrestart
| 24/06/2019
Voortaan verplicht: de kwaliteit en zelfs de toxiciteit van de binnenlucht meten in kantoren
| 18/06/2019
Strategische samenwerking moet beantwoorden aan de uitdagingen van een evolutieve mobiliteit
| 17/06/2019
Wereldprimeur voor de zonnebescherming van Gare Maritime op Thurn & Taxis
| 15/06/2019

Meer news