FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  
Home » Bibliotheek » Catering | ‘Food miles’: bio volstaat niet meer

Catering | ‘Food miles’: bio volstaat niet meer

De Canadese auteurs Alisa Smith en J.B. MacKinnon schreven een boek over hun ervaring waarbij ze één jaar lang alleen maar voedingsmiddelen aten die geproduceerd werden in een straal van 100 mijl (160 km) rond hun woning. Sindsdien hebben ze heel wat navolgers gekregen.
Evenwichtig en biologisch eten is een levensstijl waarvoor steeds meer mensen in de geïndustrialiseerde landen kiezen. Uit eigenbelang, maar vaak ook tegen het belang van milieubescherming in, want onze borden bevatten soms veel CO2. De inhoud in ‘food miles’ is een criterium waarmee naast andere criteria, zoals gezondheid, veiligheid, voedingswaarde en prijs, voortaan ook rekening gehouden zal worden bij de samenstelling van onze menu's.

Is het beter om biologisch sinaasappelsap van een ander continent te drinken dan klassiek geproduceerd maar lokaal appelsap? Dit voorbeeld lijkt vergezocht maar brengt een onzichtbaar aspect van ons bord naar voren, namelijk het ‘milieugewicht’. Het werd gegoten in een nieuw concept, de ‘food mile’, een term die bedacht werd door prof. Tim Lang van de Sustainable Agriculture Food and Environment (SAFE) Alliance (UK). Het gaat meer bepaald om de afstand die voedingsmiddelen afleggen tussen de plaats van productie en de plaats van consumptie. De energie die verbruikt wordt om deze afstand af te leggen, beïnvloedt immers niet alleen de opwarming van de aarde maar ook de vervuiling in verschillende vormen. De ‘food mile’ groeide intussen uit tot een indicator voor duurzame ontwikkeling.
Toch is uit een recente studie (1) van het INRA (Nationaal Instituut voor Agrarisch Onderzoek – Frankrijk) gebleken dat consumenten zich hiervan nog niet bewust zijn. Ze bekommeren zich vooral om het sociale en milieuaspect van de productieomstandigheden in verre landen maar niet om de notie afstand in termen van het aantal afgelegde kilometers. Fair trade-producten stellen de consumenten gerust maar ze houden geen rekening met de transportkosten en de energieverspilling. De onderzoekers hebben ook consumenten ondervraagd over bioproducten. Ook hier wordt nauwelijks rekening gehouden met afstand. Het enige dat telt, is dat het product afkomstig is uit de biologische landbouw. En wanneer de producten uit verre landen komen, vinden velen het belangrijker om de ontwikkelingslanden op die manier te helpen dan om het milieu te beschermen.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


23/01/2012
Catering - Energie en Milieu
 



News in short
Q8 innoveert om het parkeren in de stad te bevorderen
| 17/02/2020
UNIZO Limburg kiest TRU 100% CLEANING ROOM als ‘Vlaamse Starter van het jaar’
| 14/02/2020
Internationale samenwerking CO2-opslag komt in aanmerking voor EU-subsidie
| 13/02/2020
Textielsharing voor de horeca
| 12/02/2020
Effectief licht voor meerdere werkplekken
| 11/02/2020

Meer news