FRNL | | NewsBibliotheekAgendaNewsletterJobsAdvertisingContact |
  

FMIS | Dashboard voor strategisch FM

FMIS, voluit Facilitair Management Informatie Systeem, klinkt bijzonder vertrouwd in de oren, doch blijkt met uitzondering van de grote organisaties nog vaak verrassend afwezig in de Belgische bedrijfswereld. Naast de nog eerder bescheiden kennis over de zeer gevarieerde mogelijkheden van FMIS binnen de facilitaire diensten, eisen plots ook andere informatiesystemen de aandacht op als alternatief voor FMIS, waaronder BIM.

FMIS is vandaag zeer actueel in de facilitaire werkomgeving omdat er hoge eisen gesteld worden aan de discipline en dergelijke software toelaat om snel te reageren. Eén van de grote voordelen van een FMIS is dat alles wat de facilitaire dienst nodig heeft praktisch gebundeld zit in één systeem met de integratie van de processen, documenten en alle data. De voortdurend en snel veranderende werkomgeving dwingt facility management tot een verregaande beheersbaarheid van processen en systemen. Er is een toenemende behoefte aan planning, controle, meten en rapporteren. De zorgsector en de overheid hebben dat blijkbaar best ingezien, want zij staan vandaag het verst op het vlak van integratie van FMIS softwareoplossingen.

De organisatie dicteert
Elk FMIS is sterk gelinkt aan de organisatie waarbinnen het wordt toegepast. Helaas zit de voor de Facility Manager relevante informatie veelal zeer verspreid binnen de organisatie. Het schrikt meestal af om die informatie te centraliseren en in te brengen. Er is ook budget nodig om een FMIS te installeren en analoog aan de informatie zit ook het budget verspreid. Deze situatie doorbreken gaat moeizaam. Dat alles maakt dat zelfs vrij grote organisaties vandaag nog steeds geen FMIS gebruiken. Voor kleinere organisaties kan het gebruik van Excel of Access soms een (tijdelijk) alternatief bieden, overweegt Koen Neve, Facilitair directeur AZ Nikolaas. Er bestaan ook oplossingen in de cloud of systemen die verder bouwen op de IThelpdesk, evenals proces ondersteunende tools, maar voor het echte professionele werken is een FMIS-pakket onontbeerlijk.


Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...  Download gratis de PDF van dit artikel om het vervolg te lezen...


01/01/2015
ICT en Telecom - Facility Management
 News in short
Ace of Space knowledge-sharing event
| 02/04/2020
Stem voor de Facility Manager van het Jaar
| 02/04/2020
Boost de experience met digitale communicatie
| 02/04/2020
45 bedrijven waar het aangenaam werken is
| 02/04/2020
Crisisplatform verzekert operationele continuïteit kritische gebouwen en organisaties
| 01/04/2020

Meer news